Index

Contributor Kimpen, Geert
Creator Overdijk, Ida (eindredactie)
Description Presentatie: Annemiek Schrijver. Vast onderdeel: een 'heilige tekst' die door de gast is meegenomen. Serie praatprogramma's waarin een gast praat over zijn of haar beleving van religie. Deze aflevering is Geert Kimpen (1965) te gast. Kimpen volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij schrijft sinds 1993 in Vlaanderen en Nederland voor toneel, cabaret en televisie en daarnaast ook columns en verhalen. 'De Kabbalist' is Kimpens eerste roman en is inmiddels aan verscheidene Europese landen verkocht. In zijn laatste boek 'Stap voor stap van wens naar werkelijkheid' vertelt Kimpen hoe hij via de Kabbala de tien wetten van creatie ontdekte waarmee wensen in tien stappen kunnen worden omgezet in werkelijkheid. Kimpen opende de 'Maand van de spiritualiteit' met een lezing.
Rights IKON
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject levensbeschouwingen
Title HET VERMOEDEN
Contributor Kaandorp, Brigitte
Creator NPS (producent)
Description Regelmatig terugkerende onderdelen: bespreking van actuele gebeurtenissen en (media)nieuws met de gasten; 'Zapservice', korte actuele televisiefragmenten; 'Tips voor de dip', adviezen van o.a. bekende Nederlanders om de economische crisis het hoofd te bieden (vanaf 10 maart 2009). Actuele dagelijkse talkshow van Jeroen Pauw en Paul Witteman. De gasten zitten samen aan tafel en reageren op elkaars gespreksonderwerpen. In deze aflevering zijn te gast: - Hero Brinkman, Tweede Kamerlid PVV, en Joël Voordewind, Tweede Kamerlid ChristenUnie, n.a.v. uitspraken over de missie in Afghanistan door Defensie-minister Van Middelkoop (ChristenUnie); - Erben Wennemars, schaatser, wiens schaatsseizoen voorbij is vanwege een ernstige blessure; - Brigitte Kaandorp, cabaretière, die 25 jaar in het vak zit.
Rights NPS; VARA
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject cabaretiers
Title PAUW & WITTEMAN
Contributor Verhaak, Willem
Creator VARA (producent)
Description Regelmatig terugkerende onderdelen: 'Big broeder tv' waarin (broedende) vogels met webcams worden gefilmd door Enting Films en 'Overstekend wild' waarin aandacht voor de wijze waarop Nederlands 'groot wild' de winter doorkomt. Presentatie: Menno Bentveld en Andrea van Pol. Serie natuur- en milieuprogramma's. Deze aflevering: vleermuisnissen; terrasverwarmers; ganzen; dennenwolfsklauw; vrijstaat Swomp in de Amsterdamse Pijp.
Rights VARA; EntingFilms ('Overstekend wild')
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject fauna
Title VROEGE VOGELS
Contributor Rabbae, Mohamed
Creator MTNL (producent)
Description Presentatie: Anil Ramdas. Praatprogramma waarin met tweedegeneratieallochtonen en deskundigen wordt gesproken over diversiteit en de kwesties die hen het meeste raken. Het gesprek wordt ondersteund door archieffragmenten. In deze aflevering een studiogesprek met voor- en tegenstanders van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders wegens zijn anti-islamitische uitspraken. Te gast zijn: - Abdelkader Benali, schrijver; - Arend Soeteman; rechtsfilosoof; - Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen en een van de aanklagers in het proces tegen Wilders.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject culturele identiteit
Title Z.O.Z.
Contributor Solondz, Todd
Creator VPRO (producent)
Description Interviews met filmmakers die te gast zijn op het International Film Festival Rotterdam, dat van 27 januari tot en met 7 februari 2010 plaatsvindt. Presentatie en interviews: Twan Huys. Programma over het International Film Festival Rotterdam samengesteld door de filmredacties van VPRO en de Volkskrant. Deze aflevering een interview met regisseur Todd Solondz over zijn film 'Happiness' (1998).
Rights VPRO
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject film
Title CINEMA.NL: INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM
Contributor Velleman, Paul
Creator NOS (producent)
Description Dagelijks nieuwsbulletin. Extra Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom, geheel gewijd aan een rechtstreeks verslag van de hervatting van de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders.
Rights Diverse, zie voor de juiste rechthebbende bij het betreffende item
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Journaal
Subject discriminatie
Title JOURNAAL
Contributor Labrie, Sebastiaan
Creator Knegtmans, Heleen (samenstelling)
Description Serie levensbeschouwelijke discussieprogramma's, gepresenteerd door Jacobine Geel. In deze aflevering over reli-(s)hoppen, het op zoek zijn naar de godsdienst die het beste bij je past, zijn te gast: - Annemarie van Stee, reli-hopper; - Ursula van der Aa, ex-kloosterlinge; - Dick Houtman, socioloog Erasmus Universiteit; - Sebastiaan Labrie, televisiepresentator.
Rights NCRV
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject levensbeschouwingen
Title SCHEPPER & CO
Contributor Hart, Lenie 't
Creator Bosman, Jurre (presentatie)
Description Presentatie: Jurre Bosman. Wekelijks actualiteitenprogramma voor kinderen uit uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Na een overzicht van het belangrijkste nieuws in een week wordt op twee onderwerpen dieper ingegaan. Een nieuwsgebeurtenis, een maatschappelijke vraagstelling of een onderwerp dat leerlingen bezighoudt passeren de revue EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering o.a. de volgende onderwerpen: - overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen week; - Hertogin Hedwigespolder: de Tweede Kamer heeft besloten dat de Hertogin Hedwigespolder onder water gezet moet worden, ter compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Hier is veel kritiek op, maar de regering ziet geen andere oplossing. De Westerschelde moet uitgediept worden, omdat grote schepen nu moeilijk de haven van Antwerpen kunnen bereiken; - Mr. Right: Mr. Right geeft tips hoe het beste met jongere broertjes of zusjes om te gaan; - lachen is gezond: tijdens het lachen wordt er o.a. endorfine aangemaakt. Deze stof zorgt ervoor dat men zich vrolijk en goed voelt. Jurre gaat op bezoek bij komiek André van Duin en doet mee aan een lachworkshop; - gast van de week: gesprek in de studio met Lenie 't Hart, oprichter van de zeehondencrèche in Pieterburen. Om alle zieke zeehondjes op te vangen, vroeg ze om badkuipen en jacuzzi's. Deze oproep werkte, want in totaal heeft ze er ongeveer honderd gekregen.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Actualiteiten
Title SCHOOLTV-WEEKJOURNAAL
Contributor Benschop, Albert
Creator Nuyten, Bregittha (regie)
Description Serie portretten. Deze aflevering: de omstreden website 'GeenStijl'.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject haat
Title PROFIEL
Contributor Sliggers, Bert
Creator Canvas (producent)
Description Serie documentaires waarin de clipper Stad Amsterdam wordt gevolgd gedurende een zeilreis van acht maanden. Tijdens de expeditie wordt wetenschappelijk onderzoek verricht en aandacht besteed aan veranderingen op aarde en de toekomst van de planeet. Presentatie: Sarah Darwin, bioloog en nazaat van Darwin; Dirk Draulans, bioloog en Darwin-kenner; Lex Runderkamp, journalist. Serie programma's over en n.a.v. de zeilreis die de clipper Stad Amsterdam maakt, 150 jaar na het verschijnen van 'On the Origin of Species' van de Britse bioloog Charles Darwin (1809-1882). Het schip, met aan boord wetenschappers, kunstenaars en nazaten van Darwin, vertrekt op 1 september 2009 en vaart de route van Darwin, die in 1831 met de HMS Beagle vanuit Plymouth vertrok en bijna vijf jaar onderweg was. In deze aflevering vaart de clipper Stad Amsterdam naar Tahiti met aan boord Bert Sliggers, conservator van het Teylers Museum in Haarlem. Hij heeft de tentoonstelling 'De Exotische mens' samengesteld over het tentoonstellen van inheemse 'wilden' aan een Westers publiek begin 20e eeuw.
Rights Canvas; VPRO; Teleac
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject expedities
Title BEAGLE
Contributor Kroes, Henk
Creator Omrop Fryslân (producent)
Description Zevendelige serie documentaires over de Elfstedentocht n.a.v. het honderdjarig bestaan van de Vereniging De Friesche Elf Steden. Deze aflevering staat de Elfstedentocht van 1985 centraal, die gewonnen werd door Evert van Benthem. Interviews hierover met o.a.: Henk Kroes (Vereniging der Friesche Elf Steden); Marijke Waalkens (meteo fleanbasis); Rein Jonker, schaatser; Dirk Toornstra, rayonhoofd Harns 1985; Lenie van der Hoorn, schaatsster, die eindigde als eerste vrouw in 1985; Martijn Lindenberg, regisseur NOS; Mart Smeets, sportverslaggever; Henri Ruitenberg, schaatser; Jan Kooiman, schaatser; Jos Niesten, schaatser; Evert van Benthem, winnaar van de Elfstedentocht 1985; Sippy Tigchelaar (Omrop Fryslan). Met diverse archiefbeelden van de tocht.
Rights Omrop Fryslân
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject jubilea
Title DE ALVESTÊDETOCHT
Contributor Lambrechts, Frits
Creator Bishof, Ruud (regie)
Description Uitzending waarin politieke partijen hun standpunten toelichten en zich profileren. Uitzending van de CPN met foto's van militair materieel en een animatie m.b.t. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"de heilige defensiekoe\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\". Er wordt gewezen op de drie en een half miljard die defensie meer gaat krijgen, wat leidt tot ondermijning van dit land, in plaats van tot verdediging ervan. Acteur/zanger Frits Lambrechts zingt een lied over het valse beeld van de militaire dreiging uit het oosten terwijl krantenkoppen de dreiging van de Verenigde Staten tonen. Vervolgens shots van soldaten in Nieuwersluis waarbij twee dienstplichtigen hun aanwezigheid toelichten. Kamerlid Joop Wolff besluit met een rede over de noodzaak de bewapeningsspiraal te doorbreken, waarbij hij kritiek uit op de PvdA. Tevens roept hij op tot actie tegen kabinet-Biesheuvel en pleit voor ontplooiing van cultuur en onderwijs.
Rights CPN
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject politiek
Title POLITIEKE PARTIJEN
Contributor Erbudak, Aysel
Creator Zuidinga, Linda (productie)
Description Vaste rubriek: 'Geen commentaar' met actuele nieuwsbeelden, zonder commentaar. Aan het eind van de uitzending bespreken de gasten in 'De agenda van morgen' wat zij de volgende dag gaan doen. Doordeweeks live praatprogramma waarin Andries Knevel en Tijs van den Brink gasten uit de actualiteit aan tafel ontvangen. De gasten zitten gezamenlijk aan tafel en reageren op elkaars gespreksonderwerpen. Gasten in deze aflevering: - Roel Coutinho, directer RIVM, en Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter Slotervaart Ziekenhuis, over de grieppoli die het Slotervaart heeft geopend; - Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zeeburg, die op internet PVV-leider Geert Wilders met Adolf Hitler vergeleek; - Herman Finkers, cabaretier, n.a.v. zijn nieuwe boek 'Na de pauze'.
Rights EO
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject epidemieën
Title KNEVEL & VAN DEN BRINK
Contributor Slager, Kees
Creator Weij, Mieke van der (presentatie; interviewer; commentaar)
Description Serie reportages waarin Mieke van der Weij aan boord van klipper Mathilda door de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren vaart. Elke aflevering ontvangt zij een gast aan boord om de kansen en dilemma's van dit vaarwater- en natuurgebied door te nemen. De gesprekken worden afgewisseld met reportages over opvallende plekken langs de route. In deze aflevering vaart Van der Weij met schrijver Kees Slager langs de monumenten van de strijd tegen het water: de stormvloedkering en Plompetoren. O.a. aandacht voor de jaren van verzet tegen de Deltawerken en de huidige bedreiging van de Oosterschelde door zijn eigen zandhonger. De route die gevaren wordt is: Zierikzee - Burghsluis - Colijnsplaat. Met reportages over voormalig werkeiland Neeltje Jans en duiken in de Oosterschelde.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject kusten
Title RONDJE DELTA
Contributor Leeuw, Reinbert de
Creator NPS (producent)
Description Presentatie: Hans Goedkoop. Serie wekelijkse programma's, waarin a.d.h.v. archiefmateriaal en interviews onderwerpen uit de recente geschiedenis worden behandeld. Deze aflevering, t.g.v. haar 70e verjaardag, aandacht voor koningin Beatrix en de kunst.
Rights NPS; VPRO
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject geschiedenis
Title ANDERE TIJDEN
Contributor Sitskoorn, Margriet
Creator Slagter, Jan (presentatie)
Description Presentatie: Jan Slagter. De oefeningen zijn o.a. het onthouden van boodschappen in 'het boodschappenspel', het onthouden van details van foto's, het corrigeren van foute sommen in 'het correctiespel' en het beantwoorden van vragen over een archieffilmpje in 'wat zien ik'. Elke aflevering geeft neuropsycholoog Margriet Sitskoorn informatie over de hersenen. De kandidaat kan een zakspelcomputer winnen. Dagelijks programma waarin met oefeningen de hersenen getraind worden zodat de concentratie verbetert en het geheugen wordt versterkt. Elke aflevering doet een kandidaat enkele geheugenoefeningen die in moeilijkheidsgraad toenemen.
Rights Omroep MAX
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject geheugen
Title MAX GEHEUGENTRAINER
Contributor Kwast, Ernest van der
Creator Brands, Wim (redactie)
Description Vanaf 3 januari 2010 heeft 'Boeken' tien minuten extra zendtijd en ontvangt Wim Brands twee gasten afzonderlijk. Boekenprogramma over non-fictie, gepresenteerd door Wim Brands. Brands spreekt a.d.h.v. een boek over een bepaald thema met een of meerdere gasten. In deze aflevering een gesprek met filosoof Hans Achterhuis over zijn boek 'De utopie van de vrije markt'. Veel mensen denken dat de vrije markt een objectief proces is. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn voor de ideologie en de utopie erachter. Er zou geen 'kapitalistisch manifest' bestaan. Hans Achterhuis laat zien dat een dergelijk manifest wel degelijk bestaat. Verder een gesprek met Ernest van der Kwast over zijn roman 'Mama Tandori', het geromantiseerde verhaal van zijn Indiase moeder die leeft volgens het motto \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Gratis is goed\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" en altijd een deegroller bij de hand heeft.
Rights VPRO
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject non-fictie
Title BOEKEN
Contributor Hupkes, Steef (Jochem Damstra)
Creator NCRV (producent)
Description Op Spanga zijn er naast de gewone lessen ook veel nevenactiviteiten, zoals stages, feesten, modeshows, sportdagen en ondersteuning van goede doelen. Tien leerlingen uit zowel de onder- als bovenbouw staan centraal: Luxor de Haan, Jolé van Haagendoorn, Avalanche Blokland, Nassim Gharbi, Fay Picaroon, Barry Hartveld, Irmak Sertkaya, de tweeling Flip en Tobias van Hamel, en hun oudere zus Lana van Hamel. Conrector en leraar Frank van Hamel is de vader van Flip, Tobias en Lana. Andere leraren zijn o.a.: Jochem Damstra en Rozalie Mokketier. Dagelijkse jeugdserie (vijf keer per week uitgezonden) over de belevenissen van middelbare scholieren op het Spangalis College (Spanga). EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Alle afleveringen van afgelopen week.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Title SPANGAS
Contributor Pardoen, Justine
Creator VARA (producent)
Description Actualiteitenprogramma van de samenwerkende omroepen VARA, NPS en NOS met het voorheen zelfstandige politieke programma ‘Den Haag Vandaag’ dat tot seizoen 2008 - 2009 onderdeel is van het programma. NOVA/Den Haag Vandaag wordt uitgezonden van maandag tot en met donderdag, op zaterdag en in de zomermaanden ook op vrijdag. De eerste uitzending is op 28 september 1992 en de laatste op 4 september 2010. NOVA/Den Haag Vandaag wordt vanaf 6 september opgevolgd door het programma Nieuwsuur van NTR en NOS. Deze aflevering, gepresenteerd door Joost Karhof, geheel gewijd aan de gevaren van chatten op internet.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Actualiteiten
Subject chatten
Title NOVA/DEN HAAG VANDAAG
Contributor Swirc, Maurice
Creator Brands, Wim (redactie)
Description Vanaf 3 januari 2010 heeft 'Boeken' tien minuten extra zendtijd en ontvangt Wim Brands twee gasten afzonderlijk. Boekenprogramma over non-fictie, gepresenteerd door Wim Brands. Brands spreekt a.d.h.v. een boek over een bepaald thema met een of meerdere gasten. In deze aflevering een gesprek met Maurice Swirc over zijn boek 'Altijd mazzel', waarin hij een wereldreis maakt langs joodse gemeenschappen. Hoe ziet het dagelijks leven van Joden eruit aan het begin van de eenentwintigste eeuw? Welke plek heeft de Holocaust en hoe gaan Joden om met de hoog oplopende emoties over het Israëlisch-Palestijnse conflict? Voor een antwoord op deze en andere vragen reist journalist Maurice Swirc in zijn boek naar tien landen. Hij begint in zijn woonplaats Amsterdam en eindigt in New York, waar zijn vader vanaf de jaren tachtig woonde.
Rights VPRO
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject non-fictie
Title BOEKEN
Contributor Mittendorff, Carlo
Creator Roest, Chris (regie)
Description Dagelijks live praatprogramma met gasten en publiek, afwisselend gepresenteerd door Sonja Barend en Paul Witteman, vanuit Mediacafé Plantage te Amsterdam. Dagelijks live praatprogramma met gasten en publiek, afwisselend gepresenteerd door Sonja Barend en Paul Witteman, vanuit het \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Mediacafé Plantage\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" te Amsterdam. In deze aflevering praat Sonja Barend met Bernard Hammelburg, oud-correspondent VS, Rob van Gijzel (PvdA Tweede Kamer), C. Mittendorff, psycho-traumatoloog, R. Hagen (Nibra) en de Nederlandse New Yorkers V. van Dijk, M. de Swaan-Arons en K. Rinsma over de gevolgen voor New York van het neerstorten van een vliegtuig op de wijk Queens (op 12 november 2001). Aan de orde komen de vraag of het hier om een aanslag of een ongeluk gaat en welke gevolgen dit zal hebben voor de getraumatiseerde sfeer in de stad. Daarnaast vertellen de Nederlandse New Yorkers over hun persoonlijke ervaringen sinds de aanslagen van 11 september. Tenslotte gaat Hagen in op de psychische gevolgen van de toch al getraumatiseerde brandweer van New York van deze nieuwe ramp.
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source CLARIN
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject aanslagen
Title BAREND & WITTEMAN